Snurktandheelkunde/MRA

Behandeling van snurken met behulp van een snurkbeugel (MRA)

Een anti-snurkbeugel (Mandibulair Repositie Apparaat, MRA) wordt vooral gebruikt bij de behandeling van snurken en mild-matig slaapapneu. Deze MRA houdt de onderkaak naar voren waardoor de luchtdoorgankelijkheid van de bovenste luchtweg gewaarborgd blijft. Het snurken en slaapapneu nemen daardoor af of verdwijnen.

Snurken komt veel voor en zorgt voor geluidsoverlast voor uw partner of familie. Een MRA kan een oplossing hiervoor zijn.

Indien naast het snurken ook vermoeidheidsklachten aanwezig zijn kan er sprake zijn van slaapapneu. Bij het slaapapneusyndroom is er sprake van ontspanning van de tong en kaakspieren waarbij de ademhaling gedeeltelijk of volledig wordt geblokkeerd. Het gevolg op korte termijn is vermoeidheid, slechte concentratie en spontaan in slaap vallen. Op lange termijn kan een onbehandeld apneu leiden tot hoge bloeddruk, hart- en herseninfarcten.

Het slaapapneusyndroom kan worden verergerd door alcohol, roken, slaapmiddelen en onregelmatige slaappatronen.

Voor diagnose van het slaapapneusyndroom is altijd een slaaponderzoek nodig. U wordt hiervoor verwezen als u dat wilt. Het slaaponderzoek kan in het ziekenhuis of thuis gebeuren. Tijdens het slaaponderzoek wordt de kwaliteit van uw slaap gemeten. De specialist bepaald dan of een MRA beugel voor u een oplossing is voor de klachten.

Financiën en garantie

De MRA beugel wordt vergoed voor apneupatiënten vanuit de basisverzekering. U komt in aanmerking voor vergoeding als u een AHI tussen de 5 en 30 heeft en daarbij klachten heeft als gevolg van slaapapneu. De AHI wordt gemeten tijdens het slaaponderzoek. Voor snurkers zonder ademstops geldt geen vergoeding.

Als de MRA beugel vervaardigd is wordt u jaarlijks voor controle verwacht. Daarbij is dan garantie van 5 jaar op de MRA beugel van toepassing.

In onze praktijk is tandarts Rianne Rutten door de NVTS geaccrediteerd tandarts slaapgeneeskundige.